Ett liv med honung.

Ett liv med honung

Monica Larsson

Biodlaren berättar

Monica Larsson är biodlare på Bjärehalvön i Skåne. Maken är lantbrukare och för några år sedan bestämde Monica sig för att satsa på biodling på gården.

Under uppväxten hade Monicas pappa biodling, men det intresserade knappast den då tonåriga Monica. Men när tillfället dök upp lite senare i livet bestämde hon sig för att satsa på att bli biodlare och sökte in på en två-årig biodlarutbildning.

Varje samhälle är en egen individ

Idag har Monica 170 bisamhällen och satsar på att i framtiden utöka till 500 stycken. I varje samhälle kan det bo upp till 90 000 bin.

  • Varje samhälle är en egen individ, berättar Monica. En del är snällare än andra och några är mer ivriga i sitt nektar- och pollenletande.

Drottningen ger sig helst ut på parningsjakt när det är cirka 20 grader ute och vindstilla. Då kan hon para sig till upp mot tretton drönare. Men vill man vara säker på att få ett bisamhälle som genererar mycket honung kan biodlaren skicka sin drottning till en parningsstation där utvalda drottningar och drönare paras.

  • Parningsstationerna ligger ofta på öar, berättar Monica, eftersom man där kan vara säker på att det inte finns andra drönare än från öns andra bisamhällen.

Hallands Väderö och Ven är två öar där det finns parningsstationer och dit biodlaren kan skicka sin drottning för att hon ska bli befruktad. Efter några veckor får biodlaren tillbaka sin drottning och då är det bara att vänta och se och hoppas på att drottningen börjar lägga ägg.

Kort säsong

Sommaren är kort i Sverige och säsongen för en biodlare är kortare än i många andra delar av världen. I september slänger honorna ut drönarna ur kupan i det som kallas ”den stora drönarslakten”. Drottningen övervintrar i kupan tillsammans med de cirka 20 000 bin som föddes under sensommaren och hösten.

Bina blir aktiva i april igen och därmed börjar biodlarens intensiva arbete.

  • Först går vi igenom alla bikupor och kontrollerar om det finns någon drottning samt rensar bort de bin som dött under vintern, berättar Monica.

Det är viktigt för bin att ha rent runtomkring sig för att de ska trivas och producera mycket honung. Om det inte finns någon drottning i kupan kan bisamhället inte fungera och då måste biodlaren sätta ihop det med ett annat samhälle där det finns en drottning.

Kräsna bin

Ett bisamhälle producerar mellan 25-60 kilo honung per säsong. Ett riktigt bra år kan ett hårt arbetande bisamhälle producera upp till 90 kilo honung.

– Bin väljer den nektar som de anser vara den bästa för dem, de är väldigt kräsna, säger Monica. Man kan plantera de finaste blommor runt bikupan och de flyger rätt förbi.

Ett bi tvekar inte att flyga upp till två kilometer om de anser att det är där den bästa nektaren finns.

Blommor på burk

Monica själv är förstås en stor konsument av honung. Hon använder honung både i bakning och i matlagning och som sötningsmedel i hemgjord sylt, men tipsar också om att ta en tesked honung istället för godis om man behöver stilla sötsuget.

  • Honung är dessutom en perfekt present, vi brukar kalla det blommor på burk, säger Monica.

 

Monica-Larsson-1